logo

Кабмін передав Єврокомісії перелік зобов’язань для отримання допомоги на 50 мільярдів євро

шмигаль

Кабінет міністрів передасть Єврокомісії попередній проєкт плану дій, який є умовою для виділення Україні фінансової підтримки Ukraine Facility від ЄС у розмірі 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки.

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, відкриваючи засідання уряду у п’ятницю, 3 листопада.

"Сьогодні ми робимо черговий важливий крок на шляху до Європи. Уряд передає попередній проєкт плану для програми Ukraine Facility Європейській Комісії... Для того, щоб отримувати кошти в межах цієї програми, Україна проведе низку реформ та проєктів трансформацій", – сказав Шмигаль.

За його словами, пропозиції української сторони складаються з 4 основних блоків:

  • макроекономічні сценарії, які включають розбудову інституцій відновлення;
  • базові реформи, такі як реформа держуправління, заходи з управління держфінансами, боротьба з корупцією, реформа системи правосуддя;
  • економічні реформи, покращення бізнес-клімату, управління держактивами, розвиток людського капіталу, регіональна політика;
  • ключові сектори економіки, які допоможуть Україні зростати: енергетичний сектор, аграрний сектор, логістика, ІТ, критичні матеріали, переробна промисловість.

Шмигаль додав, що план також міститиме три наскрізні напрямки: європейська інтеграція, цифрова трансформація та зелений перехід.

"Два важливі моменти. Перше, План Ukraine Facility – це не загальна стратегія економічного розвитку держави, а перелік умов для отримання допомоги від ЄС. І друге – сьогоднішні напрацювання ще не є остаточною версією документа. Це попередній план для початку консультацій з нашими європейськими колегами", – уточив голова уряду.

Читайте також: "Погані і дуже погані сценарії": Гетманцев розповів про ризики зменшення фінансової допомоги для України

Як повідомлялося, 17 жовтня Європарламент підтримав ініціативу Європейської Комісії щодо створення Фонду допомоги Україні Ukraine Facility на суму 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Ukraine Facility передбачає виділення кредитів на загальну суму 39 млрд євро на строк до 35 років з пільговим періодом до 2034 року. Ще 8 млрд євро – це гранти в рамках "Української інвестиційної рамки", це фінансування надходитиме через МФО.

Крім того, програма передбачає 2,5 млрд євро на гранти, технічну допомогу та інші заходи підтримки, у т.ч. покриття відсотків за кредитами на 39 млрд євро (орієнтовно 1-1,5 млрд євро), фінансування робіт із притягнення РФ до відповідальності, а також близько 500 млн євро на адміністрування самої програми Ukraine Facility.

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, уряд України сподівається переконати Єврокомісію вже наступного року виділити 18 мільярдів євро фінансової допомоги для покриття дефіциту бюджету.

Однак, за даними ЗМІ, під час саміту країн-членів ЄС наприкінці жовтня прем’єр-міністри Угорщини та Словаччини Віктор Орбан та Роберт Фіцо взагалі виступили проти надання пакету допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів євро.

Автор: Михайло Орлюк



Масштабные обыски в офисах и домах родственников хозяина «Евроинвеста» подтверждают наличие семи уголовных дел в отношении Андрея Березина?
Где скандальный олигарх Андрей Березин? Последнее видео с его участием – попытка скрыть постыдный факт его бегства из России?
Почему олигарх Березин сбежал из России и зачищает свою биографию в интернете?
Бизнес на политике: как выглядят многомиллиардные активы сына покойного лидера ЛДПР Владимира Жириновского
Как покойный Жириновский применял к партии либерально-денежный подход и причем тут его невестка Гришаева
Гришаева Надежда Сергеевна: хозяйка ландромата семейства Жириновского в шаге от санкций ЕС и США
ЗАО Партия: Как ЛДПР стала бизнесом для семьи и окружения Владимира Жириновского
Гришаева Надежда Сергеевна начала масштабную зачистку интернета: в чем причина?
Бывшая невестка Жириновского Надежда Гришаева пыталась удалить расследование об отмывании денег покойного лидера ЛДПР в Европе из интернета

На нашем сайте вы всегда можете найти ежедневно обновляемые актуальные новости со всех регионов странны, без субъектива и политической ангажированности. Среди основных рубрик нашего сайта, которым мы отдаём предпочтение стоит выделить новости экономики, новости политики, новости строительства и недвижимости.